Pierogi z mięsem i ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy jajko, szczyptę soli i niewiele cieplej wody ( ciasto będzie lepiej się ugniatać ). Wyrabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy cienko i szklanką wycinamy krążki.
Szpinak rozmrażamy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz, sól i posiekaną drobno cebulę. Gdy szpinak się rozmrozi i lekko zagotuje dodajemy śmietanę, mieszamy. Dusimy około 5 minut.
Mięso obieramy. Dodajemy do przestudzonego szpinaku. Mieszamy i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Gdy nie mamy sprzętu wszystkie składniki można drobniutko posiekać.
Na wycięte krążki nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Możemy za pomocą widelca, wtedy mamy gwarancję ,że brzegi się skleiły a dodatkowo uzyskujemy ładny wygląd pierogów.
Pierogi możemy od razu ugotować w osolonej wodzie bądź tez zamrozić, po uprzednim wysuszeniu na tacy, wtedy się nie skleją przy zamrażaniu.
Komentarze