Pierogi z mięsem i ze szpinakiem

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Łatwy sposób na zapasy domowe,gdy nagle nie mamy czasu na gotowanie

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    Sól
    Farsz:
    200 dag szpinaku mrożonego ( brykiet )
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    3 skrzydełka gotowane ( może być mięso z rosołu )
    2 łyżki śmietany
    Pieprz, sól
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem i ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy jajko, szczyptę soli i niewiele cieplej wody ( ciasto będzie lepiej się ugniatać ). Wyrabiamy ciasto.
    Ciasto wałkujemy cienko i szklanką wycinamy krążki.
    Szpinak rozmrażamy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz, sól i posiekaną drobno cebulę. Gdy szpinak się rozmrozi i lekko zagotuje dodajemy śmietanę, mieszamy. Dusimy około 5 minut.
    Mięso obieramy. Dodajemy do przestudzonego szpinaku. Mieszamy i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Gdy nie mamy sprzętu wszystkie składniki można drobniutko posiekać.
    Na wycięte krążki nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Możemy za pomocą widelca, wtedy mamy gwarancję ,że brzegi się skleiły a dodatkowo uzyskujemy ładny wygląd pierogów.
    Pierogi możemy od razu ugotować w osolonej wodzie bądź tez zamrozić, po uprzednim wysuszeniu na tacy, wtedy się nie skleją przy zamrażaniu.

Porady

Najlepiej smakują podsmażone z cebulką. Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować