Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę,tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto.
2.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypujemy mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty.
3.Mięso gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy mięso wystygnie kroimy je w grubszą kostkę i mielimy w maszynce razem z cebulą.
4.Mięso doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem do smaku. Jeśli będzie za suche dodajemy do niego kilak łyżek bulionu powstałego podczas gotowania mięsa.
5.Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można użyć maszynki do pierogów lub lepić ręcznie.
6.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego :)
Komentarze