Pierogi z mięsem

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jedne z najbardziej znanych i lubianych pierogów. Smakują wyśmienicie z czerwonym barszczem lub podane z podsmażoną cebulą

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • CIASTO:
    500 g mąki,
    2 łyżki oliwy,
    letnia woda
    FARSZ:
    łopatka 1/2kg,
    1 cebula,
    bulion,
    sól,
    pieprz,
    lubczyk
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z mięsem 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę,tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto.
  • Pierogi z mięsem 2. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypujemy mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty.
  • Pierogi z mięsem 3. Mięso gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy mięso wystygnie kroimy je w grubszą kostkę i mielimy w maszynce razem z cebulą.
  • Pierogi z mięsem 4. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem do smaku. Jeśli będzie za suche dodajemy do niego kilak łyżek bulionu powstałego podczas gotowania mięsa.
  • Pierogi z mięsem 5. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można użyć maszynki do pierogów lub lepić ręcznie.
  • Pierogi z mięsem 6. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować