Propozycja na smaczne i delikatne pierożki z farszem z piersi kurczaka i marchewki oraz dodatkiem smażonej cebulki i aromatycznego tymianku. Ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
Pierogi z kurczakiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 0,5 łyżeczki soli oraz dosyć ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 0,5 godziny, aby mogło "popracować".
2.Cebulkę podsmażamy na oleju rzepakowym, a na koniec dodajemy tymianek, tak aby odpowiednio uwolnił swój aromat.
3.Marchewki obieramy i wrzucamy je do gotującej się wody wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i połową łyżeczki soli. Marchewki gotujemy przez 5 minut, a następnie dodajemy do nich piersi z kurczaka i gotujemy wszystko razem przez kolejne 15 minut.
Marchewki i piersi z kurczaka studzimy, a następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką. Powstały farsz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub foremki i układamy na nich porcje farszu.
5.Następnie lepimy pierożki, które układamy na lnianej ściereczce.
Podczas lepienia zagotowujemy wodę w garnku.
6.Pierożki gotujemy w osolonej wodzie, około 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z ulubioną okrasą, jogurtem greckim lub śmietaną.
Życzę smacznego! :)
Komentarze