Pierogi z kaszą gryczaną i bobem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pierogi z kaszą gryczaną i bobem - mistrzostwo świata!

  • 20 min

Składniki:

  • na farsz
    woreczek ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej
    sól, pieprz do smaku
    na ciasto pierogowe
    1 jajko roztrzepane
    2 szklanki mąki szklanka+ do posypania blatu
    1 szklanka ciepłej wody
    łyżeczka oleju
    szczypta soli
    dodatkowo
    cebula
    5 łyżek masła
    2 łyżeczki suszonego cząbru
    2 garście ugotowanego i obranego ze skórek bobu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski, doprawiamy do smaku, pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy ciasto pierogowe, wysypujemy na blat mąkę, robimy zagłębienie, dodajemy olej i sól, jajko i stopniowo wodę, wyrabiamy starannie ciasto, rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kółka. Napełniamy farszem z kaszy gryczanej i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gotowe pierogi odcedzamy i przekładamy do cebuli z masłem, oprószamy suszonym cząbrem, podsmażamy z obu stron. Podajemy posypane kawałkami bobu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Cząber Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować