PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na tradycyjne, wigilijne pierogi z kapustką i grzybami. Uwielbiam święta i już nie mogę się ich doczekać :) Cała rodzina razem, zapach choinki, prezenty i przepyszne jedzenie! Po prostu idealnie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • FARSZ
    kapusta kiszona 0,5 kg
    suszone grzyby duża garść
    cebula 4 szt.
    ziele angielskie 5 szt.
    liść laurowy 4 szt.
    sól i pieprz
    CIASTO
    mąka 0,5 kg
    gorąca woda 1 szklanka
    jajko 1 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Do garnka wkładam kapustę, grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, zalewam niewielką ilością wody i gotuję na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie kapusta jest już mięciutka, i całą zawartość garnka wylewam na durszlak aby pozbyć się wody (najlepiej by było wycisnąć wodę z kapusty). Cebulę kroję w kostkę i smażę do uzyskania złotego koloru (tak, żeby była miękka).
    Kapustę z grzybami i cebulę przepuszczam przez maszynkę do mięsa (należy pamiętać żeby wyciągnąć przed zmieleniem liść i ziele), doprawiam do smaku solą i pieprzem.
    Ciasto:
    Do miski robota kuchennego wsypuję mąkę, wlewam gorącą wodę (ok 55°C) i mieszam, gdy zrobią się kluski dodaję jajko i wyrabiam na gładkie ciasto.

    W wersji dla osób wyrabiających ręcznie: mąkę wsypuję do miski wlewam wodę i mieszam łyżką czy nożem, gdy pojawią się kluski dodaję jajko przez chwile jeszcze mieszam łyżką po czym przekładam na stolnicę/blat i wyrabiam aż uzyskam gładkie jednolite ciasto.

    Po tym czasie ciasto dzielę na 2 lub 3 części, rozwałkowuję bardzo cieniutko, szklanką wycinam kółka, na środek nakładam farsz, składam na pół i zlepiam brzegi np. dociskając widelcem (wyjdzie ładny wzorek :) ).

    Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości czyli mniej więcej 5-10 minut.

Porady

Przygotowane ciasto warto odstawić na ok 10-15 minut aby ciasto odpoczęło, wtedy lepiej się wałkuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować