Pierogi z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne pierogi z jeżynami, w sezonie na te pyszne owoce takie pierogi muszą być zrobione obowiązkowo.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    3 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1 żółtko
    2 łyżki stopionego masła
    około 3/4 szklanki ciepłej wody

    Dodatkowo
    jeżyny
    cukier
    śmietanka do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę wsypujemy na stolnicę, mieszamy z solą. W mące robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i wlewamy stopione masło. Zagniatamy ciasto, po trochu dolewamy ciepłej wody. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, ale nie może się kleić do rąk. W zależności od potrzeb dosypujemy mąki albo dolewamy ciepłej wody. Z gotowego ciasta odcinamy kawałek i rozwałkowujemy, pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką.

    Literatką lub foremką wycinamy kółka, dajemy jeżyny wymieszane z cukrem i zlepiamy pierogi.

    Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, podajemy polane masełkiem lub śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować