Pierogi z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam pierogi z owocami, a najbardziej to z truskawkami polane masełkiem i posypane cukrem kryształem.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko (niekoniecznie)
    2 łyżki stopionego masła
    ok. 3/4 szklanki gorącej wody

    2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
    2 łyżki cukru
    masło do polania


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wysypać na stolnicę, wymieszać z solą. Wbić jajko i wlać stopione masło. Zaniatać ciasto, po trochu dolewając ciepłej wody. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. Z gotowego ciasta odciąć kawałek i cienko rozwałkować . Resztę ciasta przykryć plastikową miską, aby nie wyschło ( to ważne bo pierogi nie będą chciały się lepić). Szklanką lub foremką wykrawać kółka, nakladać po łyżce jagód i zlepiać pierogi nadająć im dowolny kształt. Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem. Smacznego.

Porady

Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 40 sztuk pierogów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować