Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać wysypać na stolnicę, wymieszać z solą. Wbić jajko i wlać stopione masło. Zaniatać ciasto, po trochu dolewając ciepłej wody. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. Z gotowego ciasta odciąć kawałek i cienko rozwałkować . Resztę ciasta przykryć plastikową miską, aby nie wyschło ( to ważne bo pierogi nie będą chciały się lepić). Szklanką lub foremką wykrawać kółka, nakladać po łyżce jagód i zlepiać pierogi nadająć im dowolny kształt. Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem. Smacznego.
Porady
Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 40 sztuk pierogów
Komentarze