Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Pierogi z farszem z jabłek pachnące cynamonem i pomarańczami znajdą amatorów nie tylko wśród dzieci.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka pszenna - 450 g
    gorąca woda - 1 szk.
    olej z pestek winogron - 2 łyżki
    szczypta soli
    FARSZ:
    jabłka - 2-3 szt.
    sok z pomarańczy - 2 łyżki
    mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    cukier do smaku
    DO PODANIA:
    owoce
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: obrane i pokrojone w kostkę jabłka wymieszaj z sokiem z pomarańczy, cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 2. CIASTO: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, wlej olej i stopniowo dolewaj gorącą wodę mieszając. Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut, aż będzie elastyczne i błyszczące. W razie potrzeby podsyp mąką lub dolej odrobinę wody. Nakryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
  • Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy 3. Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiaj, później podziel na cztery części i każdą kolejno rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki, nakładaj pokrojone jabłka i dokładnie zlepiaj brzegi.
  • Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy 4. Pierogi układaj w odstępach na stolnicy obsypanej mąką. Nakryj lnianą ściereczką, aby nie obsychały.
  • Pierogi z jabłkiem z nutą pomarańczy 5. Gotuj partiami w dużej ilości lekko osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Ugotowane wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj gorące posypane cynamonem oraz z dodatkową porcją owoców np. pomarańczy lub prażonych jabłek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować