Jabłecznik z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane i masło, śmietanę, jajka i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielic na 2 części zawinąć w folię spożywczą i schłodzic w lodówce
Jedna połowa ciasta rozwałkowac i wyłozyc nim blaszke o wym 20 na 30. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroic w większa kostkę , dodac cukier, cynamon, cukier waniliowy i startą skórke z pomarańczy wymieszać.Wszystko mumięścic w garnku i przez kwadrans podsmazyc na ogniu., co jakis czas mieszając.
3. Podpieczony spód ciasta posypać równomiernie dwoma łyżkami bułki tartej, wyłożyć podsmazone lekko przestudzone jabłka i wyrównać.
Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować i układac pasami naprzemian koło siebie na masie jabłkowej.
Piec w nagrzanym piekarniku o do 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego:)
Komentarze