Pierogi z farszem z suszonych owoców

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Znakomita uczta dla smakoszy pierogów.

  • 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    1,5 kg suszonych owoców, różnych(śliwki, jabłka, gruszki)
    10 dkg rodzynek
    1 białko
    2 łyżki cukru
    kieliszek rumu
    masło, bułka tarta
    Ciasto(można mieć swój przepis)
    Około 1 kg mąki
    2 jajka
    sól
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z farszem z suszonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce zalać letnią wodą, moczyć 1 godzinę, następnie dodać cukier i ugotować do miękkości. Odcedzić na durszlaku,wycisnąć, przepuścić przez maszynkę, dodać rodzynki wymoczone w rumie i rozmącone białko. Wyrobić masę. Gdy będzie rzadka dodać trochę bułki tartej.
    Zagnieść ciasto na pierogi, starannie wyrobić. Podzielić na części, wałkować cienko, wykrawać foremką krążki o średnicy 5 cm.
    Formować pierogi, ugotować. Ciepłe polać masłem z bułką tartą.

Porady

Pierogi można polać śmietaną z cukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować