Pierogi z ciecierzycą i kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
2.Farsz: Ciecierzycę miksujemy blenderem na nie całkiem gładką masę.
Kaszanki odwijamy z błonek , rozdrabiamy widelcem.
Cebulę obieramy , siekamy drobno.
Składniki na farsz dokładnie razem mieszamy dłońmi.
3.Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu. Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.
4.Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
5.Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu.
Komentarze