Pierogi z ciecierzycą i kaszanką

0 (0 ocen)

Pierogi z kaszanką , ciecierzycą oraz dużą ilością cebuli i natki pietruszki.Ciekawe rzadko spotykane i oryginalne w smaku.

Składniki:

  • (Na ok 50 pieogów)
    Ciasto:
    300g. mąki pszennej
    1 szklanka wrzątku
    1 jajko
    szczypta soli
    Farsz:
    250g. ugotowanej ciecierzycy
    300g. kaszanki
    2 cebule
    1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka czubrycy czerwonej
    1 łyżeczka peperoncini lub chili
    1 łyżeczka soli

    podsmażona cebula do okraszenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Pierogi Ciasto

Pierogi z ciecierzycą i kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
  • 2. Farsz: Ciecierzycę miksujemy blenderem na nie całkiem gładką masę.
    Kaszanki odwijamy z błonek , rozdrabiamy widelcem.
    Cebulę obieramy , siekamy drobno.
    Składniki na farsz dokładnie razem mieszamy dłońmi.
  • 3. Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu. Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.
  • 4. Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
  • 5. Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować