Pierogi z bananami i migdałową posypką

5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Dość niecodzienne pierogi na słodko, ale zaskakująco smaczne. Dodatek sporej ilości soku z cytryny jest niezbędny, bo w przeciwnym wypadku pierogi będą mdłe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:
    mąka tortowa - 1/2 kg
    gorąca woda - 3/4 szk.
    jajko - 1 szt.
    olej rzepakowy - 2 łyżki
    szczypta soli

    FARSZ:
    banany - 5-6 szt.
    sok z cytryny - 2 łyżki

    DO PODANIA:
    masło i prażone płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z bananami i migdałową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO NA PIEROGI: mąkę przesiewam przez gęste sito na stolnicę, dodaję szczyptę soli, jajko, olej i partiami dolewam gorącą wodę cały czas całość mieszając. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i błyszczące. W razie potrzeby podsypuję dodatkową porcją mąki lub dolewam odrobinę wody.
    Nakrywam ciasto lnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
  • Pierogi z bananami 2. Umyte banany obieram ze skórki, kroje na małe kawałki i mieszam je z sokiem z cytryny.
  • 3. Umyte banany obieram ze skórki, kroje na małe kawałki i mieszam je z sokiem z cytryny.
    Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, a następnie dzielę na cztery części i każdą kolejno wałkuję na cienki placek. Szklanką wycinam krążki, nakładam pokrojone banany i dokładnie zlepiam brzegi pierogów.
  • Pierogi z bananami 4. Układam w odstępach na ściereczce lub na stolnicy obficie obsypanej mąką. Nakrywam lnianą ściereczką, aby nie obsychały.
  • 5. Gotuję partiami w dużej ilości lekko osolonej wody, przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Ugotowane wyjmuję łyżką cedzakową i podaję gorące polane roztopionym masłem i posypane uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować