CIASTO JOGURTOWE z MORELAMI i POSYPKĄ MIGDAŁOWĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, letnie ciasto owocowe z chrupiącą posypką migdałową. Koniecznie musicie spróbować!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • wszystkie składniki mierzone kubeczkiem po jogurcie

    na ciasto:
    150 ml jogurtu naturalnego
    3 kubeczki mąki
    2 kubeczki cukru
    1 kubeczek oleju np.słonecznikowego
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    na posypkę migdałową
    125 g masła
    1½ kubeczka mąki
    1 kubeczek cukru
    ½ kubeczka zmiksowanych migdałów
    garść migdałów w plasterkach

    dodatkowo:
    ok.1 kg dojrzałych, słodkich moreli
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto jogurtowe z morelami i posypką migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • 2. W drugiej misce zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodać jogurt, olej i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.
  • 3. Następnie delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżka dodać białka.
  • 4. Przygotować posypkę migdałową. Połączyć mąkę, cukier, masło i migdały. Włożyć do lodówki.
  • 5. Dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę z moreli.
  • 6. Blaszkę o wielkości ok. 35x25 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wylać ciasto jogurtowe. Poukładać połówki moreli (skórką do spodu) w odległości ok. 1-1½ cm jedna od drugiej. Posypać posypką migdałową po wierzchu, rozdrabniając ją palcami.
  • 7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 50 min (na złoty kolor).
  • 8. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem i podawać.
    Buon Appetito!

Porady

Poza sezonem na morele, można użyć tych z puszki, należy je dobrze odsączyć z soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Migdały Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować