Ciasto jogurtowe z morelami i posypką migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2.W drugiej misce zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując dodać jogurt, olej i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.
3.Następnie delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżka dodać białka.
4.Przygotować posypkę migdałową. Połączyć mąkę, cukier, masło i migdały. Włożyć do lodówki.
5.Dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć pestkę z moreli.
6.Blaszkę o wielkości ok. 35x25 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wylać ciasto jogurtowe. Poukładać połówki moreli (skórką do spodu) w odległości ok. 1-1½ cm jedna od drugiej. Posypać posypką migdałową po wierzchu, rozdrabniając ją palcami.
7.Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 50 min (na złoty kolor).
8.Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem i podawać.
Buon Appetito!
Porady
Poza sezonem na morele, można użyć tych z puszki, należy je dobrze odsączyć z soku.
Komentarze