Chałka z dżemem i migdałową posypką

  • wyświetlono: 147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna, puszysta, pachnąca... Ten drożdżowy warkoczyk wypełniony dżemem i posypany migdałami smakuje rewelacyjnie. Świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny, ale nie tylko.

b
  • 1 porcje
  • 140min

Składniki

• 250 g mąki pszennej + do podsypania,
• 125 ml lekko ciepłego mleka,
• 15 g świeżych drożdży,
• 40 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (nie margaryny),
• 20 g cukru,
• 15 g cukru migdałowego,
• szczypta soli,
• 2-3 krople ulubionego aromatu (u mnie migdałowy)
oraz
• ulubiony dżem ( u mnie truskawkowa-czarna porzeczka),
• 20 g migdałów do posypania,
• olej do posmarowania,

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka z dżemem i migdałową posypką

  • 1. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok 10 min, następnie zdejmujemy skórkę, suszymy i miksujemy.
    Ciepłe (nie gorące) mleko dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
    Resztę z mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ( można użyć miksera lub robotem kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy. Z ciasta formujemy rękami wałek i dzielimy na 3 równe części. Możemy też wcześniej podzielić ciasto na 3 części i wtedy uformować wałki. Kawałki rozwałkowujemy, smarujemy dżemem i zawijamy (dżem możemy zawinąć w jeden, dwa lub trzy rulony według upodobań).
    Na posypanym mąką blacie zaplatamy chałkę, końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód. Chałkę przykrywamy ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę smarujemy odrobiną oleju i posypujemy migdałami.
    Pieczemy na kratce umieszczonej na blaszce w pierniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Chałkę wyciągamy i pozostawmy do ostygnięcia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżoweśniadanieprzekąskatanie danieDOMOWE PIECZYWOdo szkołysłodkie śniadaniedo pracy

Komentarze

Podobne przepisy

Chałka z kruszonką

Dodane przez: alexis90

Chałka z kruszonką

Pyszna chałka domowej roboty.

Chałka

Dodane przez: rzelkazag

Mleczna chałka z żurawiną

Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe...

Chałka

Dodane przez: Mniam1

Chałka z kolorową cebulą

Chałka w wersji na słono, ale ze...

Wielka chałka z kruszonką

Dodane przez: katarzynagotuje

Chałka z kruszonką

Przepis na chałkę z kruszonką,...

Chałka z kruszonką

Dodane przez: tycjanowa

Chałka z kruszonką

Idealna na kolację czy też śniadanie,...

chałka

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Pyszna Chałka i sposób zaplatania :)

Od dawna chodziła za mną taka Chałka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE