Pierogi smażone z leczo (cukinią, kiełbasą i papryką) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotuj z masłem. Mąkę przesiej przez sitko wraz z solą. Wlej lekko gorące mleko z masłem i wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestygnięcia, a następnie lekko wyrabiaj około 5 minut.
2.Farsz: cebulę, czosnek obierz, pokrój i usmaż osobno na złoty kolor. Cukinie, paprykę, umyj, oczyść i pokrój. Podsmaż około 5 minut na oleju, następnie dolej wody i duś do miękkości. kiełbasę potnij na plasterki cienkie i podsmaż na oleju. Do miski przełóż wszystkie składniki farszu wraz z koncentratem, przypraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Wymieszaj całość.
3.Rozwałkuj ciasto na grubość około 2,5 mm, wykrawaj kółeczka, wykładaj porcje farszu, zlepiaj dokładnie brzegi. Przygotuj panierkę. Jaja roztrzep. Pierogi namaczaj w jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na złoty kolor z obu stron na głębokim oleju
Komentarze