Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto jest bardzo elastyczne nie wymaga dodatkowego podsypywania mąką dlatego bardzo szybko się je robi, a praca z wałkiem nie jest czymś strasznym. Ciasto jest tak sprężyste i elastycznie, że można je rozwałkować bardzo cienko. Gotowane pierogi nie rozlepiają się, a w smaku są bardzo delikatne

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto pierogowe

    Składniki na około 30 pierogów

    mąka 200 g
    oliwa 2 łyżki
    wrząca woda 1/2 szklanki
    na około 60 pierogów

    mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
    oliwa 3-4 łyżki
    wrząca woda 250 ml
    sól 1 łyżeczka

    Farsz na pierogi ruskie :

    ziemniaki 1 kg
    ser biały 500 g
    sól i pieprz do smaku
    cebula 2
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę i sól przekładam na stolnicę, robiąc kopczyk z dołkiem, do którego wlewam gorącą wodę. Gorącą wodę wlewam ostrożnie i stopniowo, mieszając łyżką zagarniając mąkę do środka. Kiedy mąka zbierze całą wodę ciasto zagniatam dłońmi ( ciasto będzie gorące ), w razie potrzeby podsypując mąką – raczej nie będzie to konieczne. Ciasto zagniatam parę minut, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto trzymam pod przykryciem, najlepsza będzie bawełniana ściereczka. Dzielę na parę części, z każdej rozwałkowuję cienko placek około 2-3 mm, wykrawam krążki od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia. Na każdy krążek na środku nakładam małą łyżeczkę farszu, zlepiam dokładnie brzegi tak, aby farsz się nie wydostał na linię zlepienia. Pierogi przygotowane do gotowania przykrywam ściereczką, aby nie wyschły.
    Gotuję większą partię w osolonym wrzątku ( około 15 sztuk). Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnie wody, po 2 minutach wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej, podaję ze skwarkami lub cebulką.

    Farsz
    Przygotowanie:

    Ziemniaki obieram myję, gotuje do miękkości dzień wcześniej. Pozostawiam wystudzone pod przykryciem. Następnego dnia ziemniaki i ser wyciskam przez praskę, lub mielę maszynką. Cebulę podsmażam na złoty kolor, dodaje do farszu, doprawiam do smaku.
    Boczek kroję na drobną kostkę, podsmażam do wytopienia tłuszczu dodaje cebulę pokrojoną w kostkę smażę do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować