Pierogi pieczone ze śliwkami, żurawiną, gruszką i makiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

To niesamowicie aromatyczne sposób na sycącą przekąskę.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki mleka
    15 dag świeżych drożdży
    1/4 szklanki cukru
    150 gram roztopionego masła
    2 żółtka
    Składniki farszu:
    2 duże gruszki
    Pół szklanka pokrojonych suszonych śliwek
    Pół szklanki suszonej żurawiny
    1 szklanka gotowej masy makowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi pieczone

Pierogi pieczone ze śliwkami, żurawiną, gruszką i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże roztop w mleku razem z kilkoma łyżkami mąki i cukrem. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodaj roztopione masło, żółtka i resztę mąki. Zagnieć ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. Przygotuj farsz: gruszki obierz i pokrój w drobna kostkę. Śliwki pokrój na mniejsza kawałki, a następnie sparz wrzątkiem razem z żurawiną. A po 5 minutach odcedź. Do miski przełóż gruszki, śliwki, masą makową i wymieszaj.
  • 3. Ciasto rozwałkuj dość cienko, kładź porcje farszu i wykrawaj ozdobnym radełkiem/nożykiem z pofalowanymi brzegami na kształt pierogów. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować