Pierogi pieczone ze śliwkami, żurawiną, gruszką i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże roztop w mleku razem z kilkoma łyżkami mąki i cukrem. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodaj roztopione masło, żółtka i resztę mąki. Zagnieć ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
2.Przygotuj farsz: gruszki obierz i pokrój w drobna kostkę. Śliwki pokrój na mniejsza kawałki, a następnie sparz wrzątkiem razem z żurawiną. A po 5 minutach odcedź. Do miski przełóż gruszki, śliwki, masą makową i wymieszaj.
3.Ciasto rozwałkuj dość cienko, kładź porcje farszu i wykrawaj ozdobnym radełkiem/nożykiem z pofalowanymi brzegami na kształt pierogów. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Komentarze