Pierogi ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam z moją rodziną dania mączne i często przygotowujemy pierogi na różne sposoby dziś padło na śliwki, wyszły smaczne i każdy podchodził do gara po drugą porcję. Polecam polane masełkiem i posypane cukrem brązowym.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki + do podsypania
    ok szklanka ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    jajko

    Dodatkowo:
    ok 350 g śliwek
    cukier brązowy
    masło do polania
    listki melisy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Przystawki Przekąski

Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, oliwę i wodę. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy plastikową miską na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
  • pierogi 2. Śliwki kroimy na połówki. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko i kroimy na kwadraty. Nakładamy śliwki i zlepiamy pierogi. Masło rozpuszczamy, uważając żeby się nie przypaliło.
  • 3. Pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę, gotujemy ok 3 minuty.
  • 4. Podajemy posypane cukrem brązowym i udekorowane listkami melisy.
  • pierogi 5. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Masło Śliwki Oliwa z oliwek Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować