Uwielbiam z moją rodziną dania mączne i często przygotowujemy pierogi na różne sposoby dziś padło na śliwki, wyszły smaczne i każdy podchodził do gara po drugą porcję. Polecam polane masełkiem i posypane cukrem brązowym.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki + do podsypania
ok szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy
jajko
Dodatkowo:
ok 350 g śliwek
cukier brązowy
masło do polania
listki melisy
Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, oliwę i wodę. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy plastikową miską na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
2.Śliwki kroimy na połówki. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko i kroimy na kwadraty. Nakładamy śliwki i zlepiamy pierogi. Masło rozpuszczamy, uważając żeby się nie przypaliło.
3.Pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę, gotujemy ok 3 minuty.
4.Podajemy posypane cukrem brązowym i udekorowane listkami melisy.
Komentarze