Pierogi jagodowe z serem

5 (1 ocen)

Pierogi z serem białym połączonym z jagodami i odrobiną cukru. Polane syropem klonowym smakowały wybornie.

Składniki:

  • Na ok 50 sztuk

    Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka gorącej wody
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz:
    200g białego sera
    100g jagód leśnych
    2 płaskie łyżki cukru

    Ponadto:
    20g masła (omasta)
    syrop klonowy (do polania po wierzchu)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi jagodowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy pod szklaną miskę na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie wałkujemy na cienki, ok 2mm placek i wycinamy szklanką kółka.
    Składniki na farsz łączymy ze sobą za pomocą małego widelca. Nakładamy po odrobinie na każdy krążek, zlepiamy brzegi.
  • 2. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Maścimy roztopionym masełkiem i polewamy syropem klonowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować