Bezmięsny obiad lub kolacja na ciepło z wykorzystaniem czarnej soczewicy i zielonych warzyw. Do ciasta na pierogi zamiast wody dodałam resztę barszczu, który został z obiadu. Chciałam "przemycić" szparagi w daniu tak, aby nie były dominujące i przede wszystkim niewidoczne. Różowy kolor ciasta miał zachęcić do zaglądnięcia do środka. Oczywiście pierogi możemy zrobić tradycyjne bez kombinacji dodatkowych, chociaż "gimnastyka korekcyjna" wychodzi przeważnie na zdrowie.
0 (0 ocen)
Porady
Robiąc ciasto na pierogi bywa, że konieczne jest dodanie większej lub mniejszej ilości płynu niż podane w przepisie. Dużo zależy od samej mąki. Babcia mawiały "płynu, tyle ile zabierze mąką" i tego warto się trzymać. Do gotującej wody na pierogi oprócz soli dodajmy odrobinę masła lub oleju nie będą się kleić. Długość gotowania pierogów zależy od grubości ciasta. Jeśli jest cienkie wystarczy im 3-4 minuty i będą gotowe do wyławiania. Pierogi świetnie smakują polane masłem i rumianą cebulą.
Komentarze