Wigilijny pieróg z grzybami i kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z czerwonym barszczem smakuje obłędnie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    -2 i 1/3 szklanki mąki pszennej

    -150 g masła

    -4 łyżki greckiego jogurtu

    -1 łyżeczka soli

    -1 łyżeczka cukru

    -szczypta kminku




    Nadzienie:

    -750 g kwaszonej kapusty

    -400 g pieczarek

    -1,5 szklanki suszonych grzybów

    -2 cebule

    -sól,pieprz,jałowiec do smaku.


    Ponadto:

    -tłuszcz oraz mąka do formy

    -tłuszcz do smażenia

    -kminek do posypania
    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieróg

Wigilijny pieróg z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć,pozostawić na kilka godzin.Następnie ugotować w wodzie w której się moczyły.Odcedzić.(Wywar pozostawić do kapusty)

    .
  • 2. Cebulę obrać drobno pokroić.Podsmażyć na tłuszczu.Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki.Przyprawić solą i pieprzem do smaku

  • 3. Kapustę zalać wodą i wywarem z grzybów.Gotować bez przykrycia do miękkości.Odcedzić.Przełożyć do rondla,dodać pieczarki i posiekane grzyby.Przyprawić solą,pieprzemi i pokruszonym jałowcem tak aby farsz był pikantny.Smażyć na małym ogniu ,często mieszając przez około 10 minut.Lekko przestudzić.

  • 4. Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pozostałe składniki.Posiekać nożem.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

  • image-18xvq01 5. Trochę ciasta pozostawić na dekoracyjne gwiazdki a pozostałe podzielić na 2 części.2/3 ciasta rozwałkować,wylepic nim dno i boki natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.
  • image-1jhs8h7 6. Wyłożyć farsz,wyrównać powierzchnię.
  • image-10ojyh7 7. Pozostałe ciasto rozwałkować.Przykryć nadzienie.Brzegi dolne i górne dobrze zlepić(Można zrobić wzorek widelcem). Wierzch pieroga w kilku miejscach nakłuć .
  • image-1a0u5ag 8. Rozłożyć gwiazdki wycięte foremką z ciasta ,które na początku zostawiliśmy do dekoracji.Posypać kminkiem

  • 9. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp.180 st.C.
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować