Pieróg biłgorajski

4.23 (216 ocen)

  • 10 min

Wypiek z okolicy Biłgoraja zwany też krupniakiem, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Coś pomiędzy chlebem a pasztetem. Kiedyś świąteczne pieczywo, dziś wypiek powszedni piekarni mechanicznych.

  • 10 min

Składniki:

  • - 500 g ziemniaków
    - 500 g kaszy gryczanej
    - 750 g tłustego twarogu
    - 300 g masła
    - 250 ml śmietany 18%
    - 5 jajek
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.23 (216 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pieróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieróg biłgorajski 1. - Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc gorące z masłem.
    - Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.
    - Ziemniaki wymieszać z kaszą i twarogiem.
    - Wbić jajka, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ma być jednolita masa.
    - Przyprawić solą i pieprzem.
    - Z tej porcji wyszły mi 3 keksówki.
    - Formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożoną masę wygładzić mokrą ręką.
    - Pieroga piec przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 st.C.

Porady

Smakuje na zimno zamiast chleba z masłem i wedliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. Żadne świąteczne okazje w okolicach Biłgoraja typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga dawniej i dzisiaj.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować