Piernikowy alpejczyk z kremem

4.48 (166 ocen)

coś dla wielbicieli pierników :)

Składniki:

  • CIASTO:
    1,5 szkl mąki
    6 jajek
    6 łyżek oleju
    szklanka cukru
    półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
    3 czubate łyżki kakao
    ok. 30 dag pierników

    KREM:
    3 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
    półtorej kostki masła
    2 jasne galaretki (np. brzoskwiniowa lub cytrynowa)
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernikowy alpejczyk z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu olej.
    Piecz ok.30 min w temp 180 stop C. Ostudź i przekrój na dwa placki
  • 2. KREM:
    Budynie rozrób ze szklanką wody. Ugotuj na 1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj. Ostudź.
    Masło utrzyj, dodając po łyżce masy budyniowej.
  • 3. Połowę masy wyłóż na spodnie ciasto - ułóż pierniczki - posmaruj resztą masy - przykryj biszkoptem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować