Pierniczkowy Alpejczyk z Kremem

4.5 (197 ocen)

  • 45 min

Jest bardzo łatwy,szybki, tani i smaczny.

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    6 łyżek oleju
    1 szklanka cukru (kryształu)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki mąki (zwykłej)
    3 łyżki kakao
    ok. 30 dag pierniczków alpejskich

    KREM:
    3 opak. budyniu (np.;brzoskowiniowy)
    1,5 kostki masła
    2 galaretki jasne (np.brzoskwiniowe)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczkowy alpejczyk z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu olej. Piec ok. 30 min w temp 175 stopni. Ostudź, przekrój na pół.

    Krem:
    Budynie rozrobić ze szklanką wody. Ugotować na 1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsyp 2 galaretki. wymieszać dokładnie. Ostudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy wyłożyć na pierwszą część ciasta , ułożyć pierniczki po czym wyłożyć resztę masy rozprowadzić i położyć drugą część ciasta. całość możemy polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem.

Porady

Pierniczki bywają zazwyczaj twarde wiec polecam w zamian delicje w tym przypadku użyłam delicje i są bardzo smaczne. Gorąco polecam.!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować