Ciasto piernikowy alpejczyk - filmik krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Włączyć piekarnik na 180°C. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. W osobnej miseczce połączyć mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao. Wymieszać. Wsypać do ubitych jajek i wymieszać łopatką. Dodać po łyżce oleju i octu i ponownie delikatnie wymieszać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180°C.
5 minut po wyjęciu ciasta z piekarnika zdjąć z biszkoptu skórkę. Zimny biszkopt przeciąć na dwa blaty.
2.Krem:
3 szklanki wody zagotować. Budynie wymieszać w 1 szklance wody. Rozpuszczone budynie wlać do gotującej wody. Cały czas mieszając, gotować ok. 1 min. na niewielkim ogniu. Gdy budyń będzie gęsty, zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Masło lub margarynę utrzeć na puch. Następnie porcjami dodawać budyń, cały czas miksować. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat biszkoptowy. Na wierzchu ułożyć pierniczki. Rozsmarować drugą część kremu i przykryć 2 blatem biszkoptowym. Ciasto wstawić do lodówki.
Komentarze