Piernikowo- bakaliowe muffuny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Muffiny to szybki w przygotowaniu deser. Tym bardziej polecam je na świąteczny stół. Smakują pysznie, a ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Piernikowe ciasto z dużą ilością bakalii to idealne połączenie.
W okresie Bożego Narodzenia łatwo kupić foremki ze świątecznym akcentem. Dlatego piekąc te muffiny warto zadbać o ich świąteczną oprawę:).

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • Składniki na 8 -9 sztuk:
    • 2 szklanki mąki,
    • Mąka do oprószenia bakalii,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1/3 łyżeczki sody,
    • 1 łyżka kopiata kakao dobrej jakości,
    • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • 2 duże jajka,
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 0,5 szklanki oleju,
    • 2/3 szklanki mleka,
    • 1 łyżka płynnego, prawdziwego miodu,
    • 1,5 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, morele, żurawina, rodzynki, figi)
    Dekoracja:
    • 50 gram białej czekolady,
    • Dowolne bakalie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Muffinki

Piernikowo- bakaliowe muffuny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie sypkich składników 1. W misce łączymy sypkie składniki ciasta, czyli mąkę, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao
  • przygotowanie bakalii 2. Grubsze bakalie, takie jak orzechy, morele i figi kroimy na mniejsze części. Gotowe bakalie oprószamy w mące.
  • łączenie składników ciasta 3. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do ubitych składników dodajemy sypkie oraz wlewamy miód, mleko i olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta
  • dodanie bakalii do ciasta 4. Gotowe ciasto piernikowe łączymy z bakaliami.
  • przed pieczeniem 5. Tak przygotowanym napełniamy przygotowane foremki wypełniając je do 2/3 wysokości.
    Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 35-40 minut w 180°C. Czas pieczenia jest nieco dłuższy, ze względu, że foremki są większe od tradycyjnych. Jeśli użyjemy tradycyjnych papilotek otrzymamy 12 babeczek.
    Upieczone muffiny wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
    DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną polewamy delikatnie ostudzone babeczki. Do czekolady przyklejamy pokrojone bakalie. Całość pozostawiamy by czekolada zastygła i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować