Piernikowe serca z kardamonem

4.5 (2 ocen)

  • 50 min

Pyszne, staropolskie pierniki z dodatkiem mąki żytniej. Kardamon nadaje im aromatu i niezwykłego smaku. Osobom, które nie lubią pracować z lukrem polecam udekorować je białą czekoladą.

  • 50 min

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej
    600 g mąki pszennej
    200 g masła
    300 g cukru
    4 jajka
    200 g miodu
    2 łyżki mielonego kardamonu
    1 przyprawa do piernika
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki kakao
    2-3 białe czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernikowe serca z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy odmierzoną mąkę pszenną i żytnią, wbijamy jajka, dosypujemy cukier, kardamon, przyprawę do piernika, sodę oraz kakao. Wlewamy masło i miód. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na noc.
  • 2. Dobrze schłodzone wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy serca. Ich ilość zależy od wielkości ciastek. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Ostudzone pierniczki dekorujemy roztopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować