Pyszne, staropolskie pierniki z dodatkiem mąki żytniej. Kardamon nadaje im aromatu i niezwykłego smaku. Osobom, które nie lubią pracować z lukrem polecam udekorować je białą czekoladą.
50 min
Składniki:
200 g mąki żytniej
600 g mąki pszennej
200 g masła
300 g cukru
4 jajka
200 g miodu
2 łyżki mielonego kardamonu
1 przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
2-3 białe czekolady
Piernikowe serca z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy odmierzoną mąkę pszenną i żytnią, wbijamy jajka, dosypujemy cukier, kardamon, przyprawę do piernika, sodę oraz kakao. Wlewamy masło i miód. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na noc.
2.Dobrze schłodzone wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy serca. Ich ilość zależy od wielkości ciastek. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Ostudzone pierniczki dekorujemy roztopioną czekoladą.
Komentarze