Piernikowe serca

  • wyświetlono: 453 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

z okienkami z landrynek. Cudnie wyglądają - wyjątkowo radują oko. Znakomite na pierniki świąteczne. Przepis pochodzi ze Szwecji - zamiast miodu zawiera melasę trzcinową.

PolskaGotuje
  • Średni

Składniki

- mąka: 375 gramów
- melasa trzcinowa: 150 gramów
- cukier: 100 gramów
- masło: 100 gramów
- Jajko: 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
- przyprawa piernikowa (opcjonalnie mozna dodać tylko imbir, cynamon i goździki): 3 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 0.25 łyżeczki
- starta skórka z pomarańczy (opcjonalnie - bardzo dodaje aromatu): 1 sztuka
- landrynki: 1 opakowanie

Sposób przygotowania przepisu:

Piernikowe serca

  • 1. Melasę rozpuścić w garnku z cukrem i masłem. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Przestudzić.
  • 2. W mikserze wymieszać mąkę, proszek, przyprawy i sól. Dodać płynną masę melasy, cukru i masła, jajko. Wymieszać. Masa będzie klejąca, to nie szkodzi. Całość wstawiamy do lodówki na 2 godziny, do stężenia.
  • 3. Gdy masa stężeje formujemy kule i wałkujemy cieniutko podsypując mąką (możemy partiami). Wykrawamy foremkami wzory i gotowe pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W wykrojony otworki wkładamy po jednej landrynce (nie mniej).
  • 4. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Schładzamy i czekamy aż stwardnieją przed zdjęciem z papieru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zimaWigiliaPierniczkikuchnia polskaserca

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche serca

Dodane przez: Iwona75

Kruche serca

Walentynkowe serca, kruche i słodkie.

serca

Dodane przez: Aninka88

FAWORKOWE SERCA

faworki w kształcie serc ... dla...

Tort serce

Dodane przez: Ania_L

Tort serce

Postanowiłam upiec dla Babci tort...

Serca

Dodane przez: Karioka

SERCA

Te serduszka są doskonałym pomysłem...

image-1cv9kmq

Dodane przez: beniawojt

Sernik piernikowy

Sernik to jedno z moich ulubionych...

Serca

Dodane przez: agara125

Serca

Torcik przygotowany na rocznicę...