Piernikowe serca

4 (1 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasteczka. Smakują całej rodzinie i znajomym. Często piekę je z dziećmi. Można je pięknie zapakować i podarować Babci lub Dziadkowi .

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki , 30 dkg miodu , 1 szklanka cukru pudru , 4 jajka , 2 przyprawy do piernika , 4 łyżki kakao , 4 łyżeczki sody , 3/4 kostki roztopionej margaryny
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernikowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04nterc 1. Mąkę , cukier, przyprawę do pierników, sodę,kakao wsypać do miski. Dodać jajka , miód , roztopioną margarynę. Razem zagnieść.Gotowe ciasto porcjami rozwałkować , jak najcieniej . Wykrawać ciasteczka foremką w kształcie serc. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem. 180 stopni , około 8 - 10 minut.
  • image-2812vsp 2. Gdy pierniczki wystygną możemy je polukrować i ozdobić według własnego uznania.Ja zrobiłam w nich dziurkę przed upieczeniem , żeby przewiązać w nich wstążeczkę . Można je wtedy powiesić na choince lub szyi ukochanej osoby jako medal.
  • 3. Lukier : ubić 2 białka na sztywno , następnie nadal ubijając dosypywać cukier puder. Gdy lukier będzie bardzo gęsty , możemy podzielić go do kilku miseczek i dodać do nich np. kakao lub gotowy barwnik spożywczy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować