Piernikowe serca z powidłami

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny lub masła
    1/2 szklanki cukru kryształ
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki miodu
    2 łyżki powideł śliwkowych
    3 szklanki mąki
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowe serca z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozgrzewamy na małym ogniu margarynę z cukrem. Mieszamy cały czas i doprowadzamy do skarmelizowania (cukier ma połączyć się z margaryną na jednolitą masę o charakterystycznym karmelowym kolorze i zapachu). Trzeba uważać, żeby nie przypalić karmelu.
    Do skarmelizowanego cukru z margaryną wlewamy powoli mleko, cały czas mieszamy. Doprowadzamy do połączenia karmelu z mlekiem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do rondelka miód oraz powidła. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z sodą, proszkiem i przyprawą. Najpierw trzepaczką, później ręką zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, wyrabiamy i przekładamy do lodówki na ok. 30 minut (aby ciasto stężało).
    Ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 5-7 mm. Wycinamy foremkami dowolne kształty ciasteczek, które przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 minut. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy.

Porady

Przepis znalazłam na blogu "Kociołek Iwony".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Piernik Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować