Pierniki kruche

4.44 (175 ocen)

  • 40 min

Pierniczki kruche, lukrowane przygotowane z przeznaczeniem na drobne upominki dla rodziny. Pierniki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu są wtedy kruche, aby nieco zmiękły mogą leżakować szczelnie zamknięte w puszce, będą równie pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki

    miód płynny 5 łyżek
    cynamon 1 łyżeczka
    przyprawa do piernika 2 łyżeczki
    cukier brązowy 130 g
    margaryna 150 g
    jajka 2
    mąka pszenna 500 g
    soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
    Lukier

    białko z jednego jajka
    cukier puder ok. 200-250 g
    barwniki w żelu
Wystaw ocenę:

4.44 (175 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniki kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    W rondlu rozpuścić cukier, margarynę, miód, mieszając co jakiś czas. Masę miodową pozostawić do ostudzenia. Mąkę z sodą przesiać. Jajka roztrzepać, dodać do masy miodowej, wymieszać. Wszystkie składniki zagnieść w gładkie i elastyczne ciasto. Owinięte folią spożywczą ciasto schłodzić do godziny. Ciasto piernikowe wałkować na grubość 3-5 mm wykrawać pierniczki od foremek. Ostrożnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przed upieczeniem powinno być wałkowane bezpośrednio schłodzone, wówczas pierniki nie zmienią kształtu podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C przez 8-12 minut, ciasto początkowo będzie miękkie z czasem studzenia będzie twardnieć. Pozostawić na kratce do wystudzenia.
    Cukier puder przesiać. Białko ubić na najniższych obrotach miksera a najlepiej rozetrzeć ręcznie z cukrem. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję. W przypadku dodania barwnika spożywczego, co powoduje zmianę konsystencji na nieco rzadszą, należy skontrolować czy konsystencja lukru będzie odpowiednia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować