Bardzo smaczne ciasto , które na długo pozostaje świeże. Z racji tego że ciasto wychodzi duże i wysokie jest bardzo podzielne w sam raz dla dużej rodziny lub na święta gdy spodziewamy się gości.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto;
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 jajka
1 szklanka śmietany
2 przyprawy do piernika
60 dag mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki kakao
1 margaryna
20 dag miodu
słoik powideł
Piernik zembrzycki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę +miód+cukry+przyprawy do piernika+śmietana+soda rozpuścić w garnku na ogniu. Gdy wystygnie dodać jajka i mąkę. Podzielić ciasto na 3 części i do jednej dodać kakao.Upiec trzy placki.
2.Kaszę mannę ugotować z cukrem na mleku. Margarynę utrzeć na pianę. Gdy kasza manna ostygnie utrzeć ją z margaryną i olejkiem migdałowym.
1 placek posmarować połową powideł a następnie połową masy. Położyć drugi placek z kakao i powtórzyć czynność.Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze