Piernik Zembrzycki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne ciasto , które na długo pozostaje świeże. Z racji tego że ciasto wychodzi duże i wysokie jest bardzo podzielne w sam raz dla dużej rodziny lub na święta gdy spodziewamy się gości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto;
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    2 jajka
    1 szklanka śmietany
    2 przyprawy do piernika
    60 dag mąki
    1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 i 1/2 łyżeczki kakao
    1 margaryna
    20 dag miodu
    słoik powideł

    Masa;
    1/2 litra mleka
    1 margaryna
    30 dag cukru
    olejek migdałowy
    6 łyżek kaszy manny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik zembrzycki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę +miód+cukry+przyprawy do piernika+śmietana+soda rozpuścić w garnku na ogniu. Gdy wystygnie dodać jajka i mąkę. Podzielić ciasto na 3 części i do jednej dodać kakao.Upiec trzy placki.

  • 2. Kaszę mannę ugotować z cukrem na mleku. Margarynę utrzeć na pianę. Gdy kasza manna ostygnie utrzeć ją z margaryną i olejkiem migdałowym.

    1 placek posmarować połową powideł a następnie połową masy. Położyć drugi placek z kakao i powtórzyć czynność.Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować