Piernik z skórką pomarańczową i dżemem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Uwielbiam spełniać kulinarne marzenia moich bliskich. To ciasto jest jednym z nich.

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżki kakao
    5 jajek
    ¾ kostki margaryny
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Łyżka przyprawy do piernika
    Pół szklanki mleka
    4-5 łyżek dżemu dżemu jagodowego
    Mały kubeczek jogurtu naturalnego
    1,5 Łyżeczki żelatyny
    Cukier puder
    Ponadto: opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Piernik z skórką pomarańczową i dżemem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotuj mleko, margarynę, kakao, przyprawę do piernika oraz cukier. Odstaw do przestudzenia. Następnie zmiksuj z żółtkami, dżemem i mąką pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Potem delikatnie wymieszaj całość z białkami. Ciasto przełóż do podłużnej formy o wymiarach 12 na 40cm. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez niecałą godzinę.
  • 2. Gdy ciasto przestygnie przygotuj polewę jogurtową. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt zmiksuj dodając cukier puder do smaku oraz tężejącą żelatynę. Polewą udekoruj wierzch ciasta. Posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować