Piernik z kawą i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pachnący i aromatyczny piernik, idealny na świąteczny stół.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -60 dag mąki
    -15 dag margaryny
    -1 jajko
    -1 szkl. cukru
    -20 dag miodu
    -3 łyżki mleka
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki sody oczyszczonej
    -5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    -1 łyżeczka cynamonu
    -3 łyżeczki przyprawy do piernika

    Nadzienie:
    -60 dag dżemy jabłkowego lub innego
    -15 dag rodzynek,żurawiny
    -10 dag orzechów włoskich

    Dekoracja:
    -polewa czekoladowa
    -posiekane orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z kawą i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy , do gorącego wsypujemy sodę , spieniamy.
    Margarynę ucieramy z cukrem oraz jajkiem na puszystą masę, wlewamy miód . Ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
    pieczenia,cynamonem,kawą, przyprawą do piernika na końcu dodajemy spienione mleko.
    Ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąkę i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każda rozwałkowujemy na śr.28 cm.
  • 2. Dżem dzielimy na dwie części ,jedną mieszamy z posiekanymi orzechami, drugą z rodzynkami i żurawiną.
    Jeden blat ciasta wykładamy na tortownicę wykładamy nadzienie z rodzynkami, przykrywamy drugim ciastem układamy nadzienie orzechowe
    na wierzch wykładamy ostatnie ciasto.
    Piernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok.40 minut.
  • 3. Wystudzone ciasto polewamy polewa czekoladową i posypujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować