Piernik z kawą w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy dom wypełniają aromaty korzenne, już wiadomo, że święta tuż, tuż. A oto przepis na piernik prosty w przygotowaniu, bardzo aromatyczny i bardzo bardzo smaczny:), otulony oczywiście smakowitą polewą z czekolady.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1i 1/2 szklanki mleka
    1 i 1/2 szklanki cukru
    12 dag. masła
    2 jajka
    3 łyżki kawy Inki
    1 kopiasta łyżka przyprawy korzennej
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mleka
    1 łyżeczka sody
    Polewa:
    10 dag. czekolady deserowej
    5 łyżek mleka
    Dodatkowo:
    forma wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą-u mnie gwiazda, ale może tortownica
    cukrowe posypki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Kawy

Piernik z kawą w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik z kawą w polewie czekoladowej 1. Mleko, cukier, masło, przyprawę korzenną, kawę doprowadzam do zagotowania, mieszam, studzę, dodaję jajka, mąkę, sodę zmieszaną z mlekiem, kakao, miksuję mikserem ok. pięć minut. Ciasto wlewam do formy, piekę ok. godziny.Jeszcze ciepłe ciasto wyjmuję z formy, studzę.
  • Piernik z kawą w polewie czekoladowej 2. Czekoladę roztapiam z mlekiem, polewam ciasto, smaruje pędzelkiem, dekoruje cukrowymi posypkami, pozostawiam do zastudzenia.

Porady

Piernik możemy upiec w tortownicy lub długiej , wąskiej blaszce. Piernik zamiast czekoladą możemy polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Kawa Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować