Piernik z karpatką

0 (0 ocen)

Przepis na piernik z karpatką dostałam od mojej mamy. Ciasto wyszło przepyszne!

Składniki:

  • Proporcje na blaszkę o wym. 25x40 cm

    Ciasto piernikowe:
    3 szklanki mąki,
    30 dag powideł,
    2 łyżki kakao,
    pół kostki margaryny,
    ok. 1,5 szklanki mleka,
    łyżka sody oczyszczonej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 jajka,
    szklanka cukru,
    2 łyżeczki cynamonu.

    Ciasto karpatkowe:
    pół kostki margaryny,
    szklanka maki pszennej,
    4-5 jajek.

    Krem:
    opakowanie kremu karpatka,
    pół litra mleka,
    kostka margaryny,
    rodzynki

    Dodatkowo:
    biała czekolada,
    powidła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Ciasto

Piernik z karpatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto piernikowe:
    Margarynę utrzeć z cukrem i całymi jajkami. Następnie dodać dżem i wlać mleko. Następnie dodać przesiane sypkie produkty i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec ok. 50 minut.
    Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
  • 2. Ciasto karpatkowe:
    Margarynę zagotować ze szklanką wody. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i ostudzić. Zimną masę dokładnie zmiksować z jajkami. Ciasto piec w dobrze nagrzanym piekarniku na tej samej blaszce, co ciasto piernikowe. Piec ok. 50 minut.
  • 3. Krem:
    Ugotować masę budyniową, a następnie ostudzić i zmiksować z margaryną. Podzielić krem na dwie części. Pierwszą część wysmarować na placek piernikowy. Położyć ciasto karpatkowę, resztę kremu i ciasto piernikowe. Wierzch posmarować powidłami i udekorać kleksami z ( białej czekolady rozpuszczonej z trzema łyżkami mleka). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować