Piernik z karpatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto piernikowe:
Margarynę utrzeć z cukrem i całymi jajkami. Następnie dodać dżem i wlać mleko. Następnie dodać przesiane sypkie produkty i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec ok. 50 minut.
Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
2.Ciasto karpatkowe:
Margarynę zagotować ze szklanką wody. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i ostudzić. Zimną masę dokładnie zmiksować z jajkami. Ciasto piec w dobrze nagrzanym piekarniku na tej samej blaszce, co ciasto piernikowe. Piec ok. 50 minut.
3.Krem:
Ugotować masę budyniową, a następnie ostudzić i zmiksować z margaryną. Podzielić krem na dwie części. Pierwszą część wysmarować na placek piernikowy. Położyć ciasto karpatkowę, resztę kremu i ciasto piernikowe. Wierzch posmarować powidłami i udekorać kleksami z ( białej czekolady rozpuszczonej z trzema łyżkami mleka). Smacznego!
Komentarze