Jagodowy piernik

5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Piernik piekę nie tylko od święta,ale kiedy tylko mam na niego ochotę ze świeżymi jagodami leśnymi i masą waniliową smakuje wspaniale.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25/30
    Ciasto piernikowe:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru kryształu
    200 g miodu
    150 g margaryny
    4 jajka
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    Masa jagodowa
    400 g serka homogenizowanego
    250 ml śmietanki 30%
    1,5 łyżki żelatyny
    250 ml jagód(zmiksowanych na mus)
    3 łyżki cukru pudru
    Galaretka jagodowa:
    2 galaretki jagodowe
    250 ml jagód
    500 ml wody
    Masa waniliowa:
    300 ml mleka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    3 łyżki kaszy manny
    1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
    100 g masła
    Polewa:
    80 g masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżka śmietanki
    kokos do dekoracji ciasta
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Jagodowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzyj z cukrem stopniowo dodawaj żółtka i miód oraz naprzemiennie śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą,kakao i przyprawą do piernika.
    Na końcu wmieszaj ubite białka na sztywną pianę.
    Przełóż na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz przez około 25-30 minut.Przestudź.
  • 2. Serek wymieszaj w misce dodaj mus z jagód i dobrze wymieszaj.
    Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody,przestudź.
    Śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru.
    Przestudzoną żelatynę wlej do masy jagodowej i wymieszaj mikserem,dodaj ubitą kremówkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • 3. Galaretki rozpuść gotowanej gorącej wodzie,odstaw do stężenia,do tężejącej dodaj jagody.
  • 4. Na mleku ugotuj kaszę,masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym i stopniowo nadal ucierając dodawaj kaszę.
  • 5. Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.
  • 6. Przestudzone ciasto przekrój poziomo na dwa blaty,na pierwszy blat wyłóż masę jagodową i włóż na kilka minut do lodówki by stężała,na masę jagodową wyłóż stężoną galaretkę jagodową i znów na kilka minut włóż do lodówki,następnie wyłóż masę waniliową ,przykryj drugim blatem ciasta,wierzch ciasta oblej polewą i posyp kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować