Jagodowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzyj z cukrem stopniowo dodawaj żółtka i miód oraz naprzemiennie śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą,kakao i przyprawą do piernika.
Na końcu wmieszaj ubite białka na sztywną pianę.
Przełóż na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz przez około 25-30 minut.Przestudź.
2.Serek wymieszaj w misce dodaj mus z jagód i dobrze wymieszaj.
Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody,przestudź.
Śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru.
Przestudzoną żelatynę wlej do masy jagodowej i wymieszaj mikserem,dodaj ubitą kremówkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
3.Galaretki rozpuść gotowanej gorącej wodzie,odstaw do stężenia,do tężejącej dodaj jagody.
4.Na mleku ugotuj kaszę,masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym i stopniowo nadal ucierając dodawaj kaszę.
5.Wszystkie składniki polewy włóż do rondelka i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.
6.Przestudzone ciasto przekrój poziomo na dwa blaty,na pierwszy blat wyłóż masę jagodową i włóż na kilka minut do lodówki by stężała,na masę jagodową wyłóż stężoną galaretkę jagodową i znów na kilka minut włóż do lodówki,następnie wyłóż masę waniliową ,przykryj drugim blatem ciasta,wierzch ciasta oblej polewą i posyp kokosem.
Komentarze