Buchty drożdżowe z kruszonką

4.48 (149 ocen)

Drożdżowe buchty są idealnym wypiekiem dla smakoszy ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Gorąco polecam.

Składniki:

  • 500g mąki
    30g drożdży
    50g cukru
    250ml letniego mleka
    40g masła
    2 jajka lekko roztrzepane
    pół łyżeczki soli

    Kruszonka:
    4 łyżki mąki
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Buchty drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie. Po tym czasie dodać pozostałe składnik i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 50g.
    Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
  • 2. Z podanych składników wyrobić kruszonkę i posypać na bułeczki.Piec w temperaturze 190°C przez około 25 – 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować