2.cały czas mieszając czekamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, odstawiamy do wystygnięcia.
3.Mąkę, sodę, przyprawy do piernika dobrze ze sobą mieszamy.
4.Do wystudzonej masy wbijamy 3 całe jajka, mleko, aromat migdałowy, cały czas miksując dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i przyprawami.
5.Na koniec dodajemy orzechy, mieszankę keksową, za pomocą łyżki wszystko mieszamy.
6.Przekładamy do 2 form o wymiarach 30/11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka.
7.Po upływie czasu wyciągamy pierniki z piekarnika i studzimy.
8.Między czasie robimy polewę czekoladową. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i cały czas mieszając czekamy na połączenie składników i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok 3 minuty.
9.Gorącą polewą polewamy pierniki.
10.Posypujemy posiekanymi orzechami i kolorową posypką.
Porady
Do piernika można dodać różnych bakalii rodzynki, skórkę pomarańczową.
Komentarze