Piernik z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny piernik z bakaliami, mięciutki rozpływający się w ustach. Jednym słowem niebo dla podniebienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 formy 30cm na 11 cm
    1 szklanka miodu gryczanego
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru kryształu
    1 kostka masła 82%
    3 całe jajka
    2 przyprawy do piernika
    1 płaska łyżeczka sody
    1 szklanka mleka
    1 cukier waniliowy
    zapach migdałowy

    Dodatkowo:
    3/4 szklanki orzechów włoskich
    opakowanie mieszanki keksowej kandyzowanej

    Polewa:
    10 dkg margaryny
    10 dkg cukru pudru
    2 łyżki kakao
    8 kosteczek gorzkiej czekolady
    2 łyżki stołowe mleka

    Do ozdoby:
    garść posiekanych orzechów
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik z bakaliami 1. Do garnka wkładamy masło, cukier, cukier waniliowy, szklankę miodu gryczanego,
  • Piernik z bakaliami 2. cały czas mieszając czekamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, odstawiamy do wystygnięcia.
  • Piernik z bakaliami 3. Mąkę, sodę, przyprawy do piernika dobrze ze sobą mieszamy.
  • Piernik z bakaliami 4. Do wystudzonej masy wbijamy 3 całe jajka, mleko, aromat migdałowy, cały czas miksując dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i przyprawami.
  • Piernik z bakaliami 5. Na koniec dodajemy orzechy, mieszankę keksową, za pomocą łyżki wszystko mieszamy.
  • Piernik z bakaliami 6. Przekładamy do 2 form o wymiarach 30/11. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka.
  • Piernik z bakaliami 7. Po upływie czasu wyciągamy pierniki z piekarnika i studzimy.
  • Piernik z bakaliami 8. Między czasie robimy polewę czekoladową. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i cały czas mieszając czekamy na połączenie składników i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok 3 minuty.
  • Piernik z bakaliami 9. Gorącą polewą polewamy pierniki.
  • Piernik z bakaliami 10. Posypujemy posiekanymi orzechami i kolorową posypką.

Porady

Do piernika można dodać różnych bakalii rodzynki, skórkę pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować