Piernik staropolski z powidłami

4.5 (148 ocen)

Piernik długo dojrzewający, ale szybko znikający.

Składniki:


  • 0,5 l miodu prawdziwego
    1,5 szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    1 kg mąki tortowej
    3 jajka
    3 łyżeczki sody
    1/2 szklanki mleka
    szczypta soli
    3 opakowania przyprawy do piernika
    powidła do posmarowania
    Polewa
    100 g margaryny
    3 łyżki mleka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik staropolski z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i margarynę podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Zdjąć i odstawić do przestudzenia. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, szczyptę soli, jajka, sodę rozmieszaną w mleku i zmiksować. Ciasto będzie dosyć gęste.

    Naczynie z ciastem nakryć ściereczką, włożyć do worka i odłożyć w chłodne miejsce na 4-5 tygodni. Po tym czasie ciasto przynieść i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wyłożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w piekarniku z termoobiegiem i dolną grzałką w 170 st około 60 min. Ciasto wystudzić na kratce. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 4 dni w chłodne miejsce.

    Po tym czasie piernik przekroić na 4 części. Posmarować powidłami, zawinąć w aluminiową folię, odłożyć na kolejne 2 dni. Następnie posmarować cały piernik z zewnątrz powidłami i polać polewą.

    Z ciasta możemy również upiec pierniczki. Polewa: do garnuszka włożyć wszystkie składniki i mieszając podgrzać ale nie gotować. Przestudzić i tężejącą polewą polać piernik. Ciasta nie dajemy dużo do formy, dosyć mocno rośnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować