Piernik lipowy i pierniczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na piernik dostałam od prezesa z pracy :) Musiałam wypróbować :) Ciasto jest pyszne , aromatyczne, mięciutkie i ma piękny kolor! Pierniczki również wyszły urokliwe, ale muszą odczekać aby zmiękły.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g miodu
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    125 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    przyprawa do piernika - 1 opakowanie
    2 torebki herbaty lipowej + szklanka wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Piernik lipowy i pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzyć herbatę lipową. Z 0,5 szklanki cukru upalić karmel, zalać gorącym naparem lipowym (uwaga bardzo gorące), mieszać do rozpuszczenia karmelu, dodać miód zagotować i odstawiać do wystudzenia.
  • 2. W osobnym garnuszku rozpuścić masło z przyprawą korzenną.
  • 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • 4. Jajka i pozostałe 0,5 szklanki cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Następne dodawać na przemian mąkę, masło z przyprawą i mieszankę miodową. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję.
  • 5. Ciasto pieczone jako piernik: do ciasta dodać bakalie, orzechy, skórkę pomarańczową, piec w 180 stopniach ok 30-40 minut (w zależności od wysokości ciasta) Ciasto można dodatkowo przełożyć masą, lub powidłami.
  • 6. Ciasto na pierniczki: do ciasta dodać tyle mąki aby uzyskać konsystencję do wałkowania. Następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki, piec w 180 stopniach ok 12 minut. Ja wykrawałam koła, następnie mniejszymi foremkami Wykrawałam wzorek (tak aby nie przebić ciasta) i patyczkiem wybijałam dziurkę na wstążeczkę. Jak poleżą i zmiękną, wykrojone kształty będę lukrować i ozdabiać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować