Przepis na piernik dostałam od prezesa z pracy :) Musiałam wypróbować :) Ciasto jest pyszne , aromatyczne, mięciutkie i ma piękny kolor! Pierniczki również wyszły urokliwe, ale muszą odczekać aby zmiękły.
2 godz.
Składniki:
500 g mąki
250 g miodu
2 jajka
1 szklanka cukru
125 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika - 1 opakowanie
2 torebki herbaty lipowej + szklanka wrzątku
Piernik lipowy i pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaparzyć herbatę lipową. Z 0,5 szklanki cukru upalić karmel, zalać gorącym naparem lipowym (uwaga bardzo gorące), mieszać do rozpuszczenia karmelu, dodać miód zagotować i odstawiać do wystudzenia.
2.W osobnym garnuszku rozpuścić masło z przyprawą korzenną.
3.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4.Jajka i pozostałe 0,5 szklanki cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Następne dodawać na przemian mąkę, masło z przyprawą i mieszankę miodową. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję.
5.Ciasto pieczone jako piernik: do ciasta dodać bakalie, orzechy, skórkę pomarańczową, piec w 180 stopniach ok 30-40 minut (w zależności od wysokości ciasta) Ciasto można dodatkowo przełożyć masą, lub powidłami.
6.Ciasto na pierniczki: do ciasta dodać tyle mąki aby uzyskać konsystencję do wałkowania. Następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki, piec w 180 stopniach ok 12 minut. Ja wykrawałam koła, następnie mniejszymi foremkami Wykrawałam wzorek (tak aby nie przebić ciasta) i patyczkiem wybijałam dziurkę na wstążeczkę. Jak poleżą i zmiękną, wykrojone kształty będę lukrować i ozdabiać.
Komentarze