Piernik i pierniczki z jednego ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Margarynę, cukier i miód rozpuszczamy razem, studzimy. Dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, dosypujemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na około trzy tygodnie.
Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, jedną część ciasta przekładamy do długiej formy keksowej i pieczemy w temp. 180st około 40-50 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przecinamy na trzy placki na dolnym rozkładamy rozwałkowaną masę marcepanową i smarujemy ją cienką warstwą powideł następnie kładziemy drugi placek ciasta i dokładnie dociskamy teraz smarujemy troszkę grubszą warstwą powideł i kładziemy ostatni placek, wierzch i boki piernika smarujemy pozostałymi powidłami. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną i polewamy nią ciasto, dowolnie dekorujemy i odstawiamy do zastygnięcia.
Najlepszy jest po kilku dniach od przełożenia
Drugą część ciasta toczymy w wałeczki jak na kopytka i tniemy małe porcje ciasta, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180st około 10 minut po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki polewamy cienką warstwa lukru.
Komentarze