Miękkie pierniczki z ciasta parzonego

  • wyświetlono: 1018 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Miękkie i wilgotne pierniczki. Zrobiłam je na bazie ciasta parzonego. W całości jest tylko 1 łyżka cukru, a i tak są słodkie :) Resztę słodyczy dodają miód i bakalie. Nie potrzebują leżakowania. Dobre do zrobienia na ostatnią chwilę :) Bardzo smaczne :)

ja 1
  • 60min

Składniki

ciasto parzone:
1/2 szklanki wody
25 g masła
1 płaska łyżka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli

dodatkowo do ciasta:
3 duże jajka
75 g miękkiego masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki miodu
200 g mąki pszennej
10 śliwek kalifornijskich
1/3 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
50 g kandyzowanej kolorowej skórki z owoców cytrusowych

Sposób przygotowania przepisu:

Miękkie pierniczki z ciasta parzonego

  • 1. ciasto parzone:
    Do rondelka wlać wodę, dodać masło, cukier i sól, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając aż ciasto zbije się w jedną kulę i zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Całkowicie ostudzić.
  • 2. Do ostudzonego ciasta parzonego wbić jajka, dodać miękkie masło, zmiksować blenderem. Dodać przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, miód i mąkę pszenną, wyrobić ciasto. dodać posiekane bakalie, jeszcze raz krótko wyrobić. ciasto będzie dosyć luźne. Przełożyć do miski, przykryć folią easy Jana Niezbędnego, odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Lekko wilgotnymi rękami formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.

Porady

Do schłodzenia ciasta, aby nie obeschło użyłam folii easy Jana Niezbędnego, która z łatwością się odrywa palcami w dowolnie wybranym przez siebie miejscu, ładnie przylega do naczynia i nie przepuszcza innych zapachów z lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiciastkamiódbakaliePierniczkiboże narodzenieciasto parzonez miodemmiękkie pierniczkiciastka z bakaliamigotowanie_testowanie

Komentarze

Podobne przepisy

Szybkie, miękkie pierniczki

Dodane przez: akrobatka22

Szybkie miękkie pierniczki

Pierniczki z tego przepisu są miękkie...

pierniczki

Dodane przez: Anyzkowo

Miękkie pierniczki glazurowane

Są tak pyszne, że nie pamiętam...

image-07qvvxe

Dodane przez: Mniam1

Pączki drożdżowe z ciasta parzonego

Mięciutkie i puszyste pączki z...

Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę

Dodane przez: dorota w

Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę

Miękkie pierniczki do zrobienia...

image-04fbmwa

Dodane przez: KuchniaPoli

Pierniki lukrowane miękkie

Pierniki lukrowane miękkie

image-0u4eqx8

Dodane przez: in-humility

PĄCZKI PTYSIOWE (z ciasta parzonego)

Jest to niemal identyczne ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE