Pierniczki świąteczne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne i pięknie ozdobione pierniki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Idealna dekoracja zarówno na choinkę jak i na świąteczny stół.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    20 dag cukru pudru
    20 dag miodu
    15 dag margaryny
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 opakowanie przyprawy do piernika

    Lukier
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić z miodem. Mąkę przesiać z sodą, dodać jajko, przestudzoną margarynę, cukier puder, przyprawę do piernika i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Następnie je rozwałkować na grubość 5mm i wycinać foremkami pierniczki. Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej foremce zachowując odstęp bo podczas pieczenia urosną. Piec 10 min w 180 stopniach.
  • 2. Lukier: białko ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dzielimy na kilka części do których dodajemy barwniki spożywcze wg upodobań. Lukrujemy pierniczki.

Porady

Pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie dopiero po wystygnięciu twardnieją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować