Pierniczki orkiszowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w postaci lukru czy czekolady, takie suche, maczane w gorącej herbacie lub kawie smakują mi najbardziej. Oczywiście, po upieczeniu gorące pierniczki można polukrować.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka miodu
    10 dag margaryny
    2 szklanki mąki orkiszowej
    10 dag zmielonych orzechów
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczka sody
    2 łyżki wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki orkiszowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy, przyprawę do piernika i cynamon wymieszać.
    Margarynę z miodem rozpuścić na wolnym ogniu, ciągle mieszając do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ostudzić i stopniowo połączyć z suchymi składnikami. Na końcu dodać wódkę. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, foremką wykrawać ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem większych odstępów.
    Ciastka piec w 170 stopniach przez 12-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować