Kruche pierniczki z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a więc jest to najlepszy czas aby upiec pierniczki, których zapach na pewno wprowadzi nas w odpowiedni nastrój. Przepisów jest wiele, jednak jeśli wolicie kruchą wersję, polecam Wam ten przepis. Warto zrobić je tydzień, czy też dwa tygodnie przed Świętami – wtedy smakuję najlepiej. Pierniczkom smaku dodają również orzechy włoskie, którymi dekorujemy ich wierzch.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki
    200g masła
    100g miodu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    orzechy włoskie (do dekoracji)

    Lukier:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pierniczki Lukier

Kruche pierniczki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche pierniczki z orzechami + domowe i naturalne barwienie lukru! 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto – suche składniki siekamy z masłem, po czym dodajemy miód i żółtko. Następnie szybko zagniatamy ciasto.
    Ciasto chłodzimy przez około godzinę w lodówce lub 15 minut w zamrażarce.
    Ciasto wałkujemy na grubość około 0.5-1 cm i wykrawamy pierniczki.
    Na wierzch każdego pierniczka dajemy posiekane orzechy włoskie.
    Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
    Aby zrobić lukier wszystkie składniki miksujemy do powstania stałej konsystencji, w razie potrzeby dosypujemy cukier puder lub dodajemy więcej soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kruche pierniczki

To może cię zainteresować