Pierniczki na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne pierniczki, które można zrobić na ostatnią chwilę. Od razu po upieczeniu są miękkie. Dodatkowo są proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam :)
Z tego przepisu wyszło mi 100 pierniczków.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g. mąki
    3/4 szklanka cukru pudru
    1 łyżka kakao
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 - 4 łyżki miodu
    100 g. masła
    30 g. drożdży
    3 jajka
    1 żółtko (białko zostawiłam na lukier)

    Lukier:
    1 białko
    6-7 pełnych łyżek cukru pudru
    kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pierniczki

Pierniczki na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki na drożdżach 1. Masło i miód podgrzać w rondelku, do rozpuszczenia składników.
    Zostawić żeby przestygło. Następnie wkruszyć drożdże i wymieszać,
    żeby powstała jednolita masa.
    Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i sodę.
    Wymieszać.
    Wlać masę miodowo maślaną i wbić
    jajka i żółtko.
    Wymieszać mikserem z hakami.
    Jak ciasto zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.
    Można od razu zagniata na stolnicy, ale mikserem jest szybciej i łatwiej :)
  • Pierniczki na drożdżach 2. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
    Wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki na drożdżach 3. Piec w temperaturze 175 stopni, 8-10 minut.
    Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo od razu po wyciągnięciu z piekarnika
    są bardzo miękkie.
    W części pierników zrobiłam dziurki, żeby powiesić je na choince.
    Dziurki zrobiłam rurką do napojów, kiedy pierniczki były jeszcze ciepłe.
  • Pierniczki na drożdżach 4. Pierniczki przechowywać w puszce lub słoiku.
    Część pierniczków polukrowałam, a część zostawiłam bez lukru,
    żeby każdy był zadowolony :)
    Pierniczki lukrowałam na drugi dzień.
    Składniki na lukier, wymieszać w miseczce, żeby powstała gładka masa.
    Ilość cukru, może być inna. Wszystko zależy, jak duże było jajko
    i jak gęsty, chcecie mieć lukier.

Porady

Pierniczki po upieczeniu są bardzo miękkie, dlatego ściągamy z blaszki po przestudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować