Pierniczki całuski

4.49 (152 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pierniczki całuski to przepis z zapisków mojej prababci. Ciasto łatwo się wyrabia,pierniczki mogą być przeróżnych kształtów. W trakcie pieczenia pierniczki wydobywają z siebie fantastyczny brązowo-złoty kolor. Smak pierniczków jest bardzo dobry. Serdecznie polecam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Pół szklanki miodu
    30 dkg. mąki
    3 dkg. masła lub margaryny
    ½ szklanki cukru
    Jajko
    ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
    ½ łyżeczki sody
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki całuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać miód i wlać do miski z mąką. Gdy masa lekko przestygnie,dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta i wszystko dokładnie wymieszać.
    Jeżeli ciasto jest zbyt suche można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.
    Od razu ciasto rozwałkować, wykrawać małą szklaneczką okrągłe pierniczki.
    Układać je możemy nożem na natłuszczonej,lekko oprószonej mąką, blasze.
    Każdy pierniczek można posypać dodatkowo szczyptą posiekanych orzechów i lekko je nożem przycisnąć. Piec w niezbyt gorącym piecu. (170 st.)

Porady

Dodatkowo na pierniczki można zamiast orzechów, po prostu polać pierniczki polewą lukrową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować