Pierniczki całuski

0 (0 ocen)

  • 30 min

to rewelacyjne świąteczne ciasteczka

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    0,5 szklanki płynnego miodu
    2 jaja
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki sosy oczyszczonej
    łyżka przypraw korzennych (cynamon, imbir, kardamon, goździki)
    garść migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki całuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód wlewamy do niedużego garnka, dodajemy masło oraz cukier puder i podgrzewamy mieszając, do momentu uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy.
  • 2. Do masy dodajemy przesianą mąkę, jajko, sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody i przyprawy korzenne. Dokładnie mieszamy za pomocą miksera - około 10 minut (powinniśmy uzyskać gładkie, jednolite ciasto). Odstawiamy do schłodzenia, ale nie wstawiamy do lodówki. Migdały parzymy wrzątkiem i pozbawiamy łupinek.
  • 3. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i dobrze podsypując mąką chwilę wyrabiamy - powinno ładnie odchodzić od dłoni. Następnie rozwałkowujemy na grubość maksymalnie 0,5cm i wykrawamy ulubione kształty.
  • 4. Tak przygotowane pierniczki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdym układamy połówkę migdała i smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką wody.
    Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut.
  • Pierniczki całuski 5. I oczywiście nie zjadamy od razu po wystygnięciu - chowamy je grzecznie do pojemniczka i mają doczekać do Świąt! Oczywiście z każdym dniem są coraz smaczniejsze:-D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Migdały Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować