Piegusek na białkach

4.5 (158 ocen)

Smaczny sposób na wykorzystanie białek.

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
    25 dag margaryny
    20 dag cukru
    1 szklanka białek
    20 dag maku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dag bakalii
    dodatkowo:
    5 dag białej czekolady
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piegusek na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piegusek na białkach 1. W misce wymieszać na sucho przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, makiem i cukrem. Margarynę stopić i przestudzić, następnie dodać do suchych składników i przemieszać.
  • piegusek na białkach 2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do mąki, delikatnie wszystko wymieszać na sam koniec dodać bakalie
  • piegusek na białkach 3. Długą formę do keksa wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 50 min.
    Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać nią wystudzone ciasto, dowolnie ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować